Hvordan prate med barn og ungdom om nettvett?

Internett blir viktigere og viktigere i samfunnet. Vi kan ikke lenger forsøke å skjerme våre barn og ungdom fra internett. Det viktige er å lære dem å bruke det riktig og å lære dem om farene internett fører med seg. 

Som en forelder er det ditt ansvar å oppdra ditt barn til å ha bra nettvett, men hvordan skal man gjøre det når barna vet mer enn deg om hvordan apper og mobiltelefoner fungerer?

“Kan jeg lære ungdommen min noe om nettvett når jeg selv ikke kan noe om nett?

Hvordan kan jeg prate med ungdommen min om nettvett?

Dette spørsmålet har jeg fått flere ganger. I dette innlegget vil jeg gi deg mine personlige anbefalinger når det kommer til det å snakke med barn og ungdom om nettvett. Jeg vil også se på hva du bør tenke på når ditt barn skal begynne å bruke enheter som kan koble seg til internett.

Jeg vil her dekke det mest grunnleggende og generelle. Jeg vil komme med nye tips når det kommer til enkelte konkrete problemstillinger.

Når skal jeg snakke med barnet mitt om nettvett?

Det korte svaret er; når barnet får tilgang til Internett og apper hvor han kan kommunisere med andre.

La oss starte på starten. De fleste barn i dag begynner å se på en skjerm allerede før de er et år. Da er det gjerne enkle tegnefilmer på for eksempel NRK super som Timmy Tid og Postman Pat. Dette er harmløst med tanke på internett og nettvett. Men så fort barnet blir stort nok til å kunne håndtere en ipad selv og får lov til å håndtere denne på egen hånd, bør man tenke nettvett. Dette er jo for tidlig til å kunne snakke noe særlig fornuft med barnet, men man kan iverksette visse tiltak på ipad’en slik at ikke barnet får tak i innhold han ikke burde se. Visste du for eksempel at du kan låse ipad’en til NRK super slik at barnet trenger en kode for å komme ut av det (søk på google for å få framgangsmåte)? Når barnet blir litt større og kanskje arver en gammel ipad han kan leke med, har du mulighet til å gå inn og sette på foreldrekontroll. Dette gjøres via innstillingene på skjermtid (søk på google). Her kan du låse visse funksjoner på barnets ipad. Du kan for eksempel fjerne muligheten til å gå ut på Safari, du kan bestemme hvilke apper barnet kan bruke og hvor lenge disse kan brukes. Det finnes mange muligheter for å kontrollere hva barnet driver med til hvilke tider. Du kan også få opp rapporter om hva barnet har drevet med.

Men nok om det. Denne bloggen handler om det å prate med barnet og ungdommen om nettvett, ikke de tekniske løsningene som finnes.

Så fort barnet får tilgang på internett og apper hvor han kan kommunisere med andre må dere foreldre begynne å snakke om nettvett. Dette er ikke så veldig avansert. I starten handler dette om å si ifra til dere voksne om noen tar kontakt med dem. Mange spill har mulighet til kommunikasjon selv om dette ikke er hovedfunksjonen i spillet. Ta en titt på personverninnstillinger i de appene du lar barnet bruke. Går det an å blokkere for at andre tar kontakt? Aktiver i så fall dette.

Når barna blir eldre og får egen smarttelefon, er tiden inne for å ta en lang prat om nettvett. For det er når barna kan holde på uten at du som voksen stadig kan titte over skulderen deres at mange unge tråkker feil. Det blir som når du begynner å la dem være ute uten voksenkontroll. Da må man bare håpe man har lært dem å passe på seg selv, og at de kommer til deg om de opplever noe ubehagelig. Det samme gjelder når man slipper dem alene ut på internett. Det er viktig å ha lært dem nok om hvordan de skal passe på seg selv, og at de kan komme til deg om de opplever noe ubehagelig.

Det å snakke om nettvett er altså noe man gjør igjennom hele oppveksten til barnet/ungdommen. Begynn heller litt tidlig enn litt sent.

 

Når skal man la barna få bruke sosiale medier?

Det enkle svaret her er 13 år, for dette er aldersgrensen på de fleste sosiale medier. Men så vet alle med barn at det ikke nødvendigvis er så enkelt. For hva gjør man når alle andre har og bruker det? Som privatperson vil jeg si at dette er noe dere må vurdere hver for dere. Det er dere som kjenner deres barn/ungdom og vet hva de er modne nok til å håndtere. Men jeg vil si så mye at “må dere være den første i klassen?” Prøv å holde igjen. Ta det opp på foreldremøter allerede fra 1. klasse. Hold igjen så lenge som mulig. Men det er klart at når mange i klassen er i gang, så risikerer du at din ungdom blir stående utenfor et fellesskap om han ikke får bruke for eksempel snapchat og tiktok. MEN, nå er det viktig at dere prater med barnet deres før dere slipper han løs. Hjelp til å gå igjennom personvern-innstillinger og snakk om mobbing, nakenbilder osv. Man kan ikke gjøre som man vill på nett.

Hos mange starter presset når barnet får en smarttelefon. Og jeg skjønner at man ønsker at barnet skal ha en telefon når han for eksempel skal begynne å gå hjem fra skolen alene. Men selv om du har en gammel iphone liggende i en skuff, så er det ikke sikkert at det er denne telefonen du skal gi til barnet ditt. Kjøp heller en retro telefon som ikke er smart, men som han kan ringe og sende sms med. Dette går helt fint. Kanskje skal man bli enige på foreldremøte om at man utsetter smarttelefoner til for eksempel 4. klasse.

Hvilke temaer bør jeg ta opp når jeg snakker med barna om nettvett?

Dette er et godt spørsmål, for dette er noe som stadig vil endre seg. Men det er noen ting som har vært et stabilt problem igjennom mange år.

Nettmobbing

Dette er ofte det første ubehagelige barn kan oppleve eller være del av på nett. Det begynner gjerne de første årene på skolen. Alt ettersom når det blir vanlig med smarttelefoner i klassen. Dette er altså noe av det første dere burde ta opp når dere lar barnet deres få en smarttelefon.

Dette med å være hyggelige og inkluderende ovenfor andre barn er noe man jobber med fra barnehagealder. Men det er helt tydelig at det trengs en oppfriskning rundt dette når barna får utfolde seg på nett. Jobb med å få ditt barn til å forstå hva det er greit å skrive om/til en annen. Hva hadde barnet følt om noen skrev noe slikt om han?

Anonyme apper er også et tema som hører hjemme under dette temaet. Barn, ungdom og voksne mister ofte alle hemninger når de kan være anonyme. Her er det viktig å prøve og få barnet til å forstå hvordan det andre barnet vil føle det når noen skriver stygge ting om han.

Snakk også om det å inkludere alle. Om alle i klassen for eksempel er med i en samtalegruppe, men en person blir bevist ikke invitert inn i gruppa, så vil dette være veldig sårene for dette barnet. Det blir det samme som om man skulle invitert alle i klassen i bursdag, men utelatt en. For barna er det ikke sikkert det er en bevist handling å utelate noen, det er derfor viktig at vi som foreldre er flinke til å minne barna på denne problemstillingen.

Sjargong på nett

Det er vanskelig å skrive ironisk, og det kan være vanskelig for en mottager av en melding å vite i hvilken kontekst en melding er skrevet. Mange saker som har kommet til meg på jobb i politiet, har vist seg å handle om misforståelser. To gutter kan for eksempel ha en sjargong hvor de skriver negative ting til hverandre. Som for eksempel “du er støgg og må dø ?”. Begge guttene forstår at dette bare er tull. Men så sender den ene gutten dette til en annen gutt i klassen, kanskje i et forsøk på å inkludere han i sjargongen. Men denne gutten er ikke klar over sjargongen og blir lei seg og kanskje redd. Det er derfor viktig å snakke om hvor lett ting kan misforstås når ting blir skrevet.

Bildedeling av andre

Det finnes mange regler rundt hva du har lov til når det gjelder å dele bilder og videoer av andre på sosiale medier. Jeg skal ta for meg dette i et egent innlegg senere. Men som hovedregelen kan man si at det ikke er lov å dele et bilde eller video av en annen uten samtykke fra denne personen. Dette syndes det mye mot både av barn, ungdom og voksne. Det er viktig at du prater med ditt barn om dette tidlig slik at han er klar over hva som er lov. Det er klart det kan være fristende å dele et bilde av en annen i en morsom situasjon, men det er ikke sikkert det er så morsomt for den som er på bilde.

Nakenbilder

Dette er et stort tema som jeg skal skrive egent innlegg om snart. Dette er et tema hvor det er mange hensyn å ta. Jeg har ofte vært borti at foreldre har gått hardt ut mot ungdommen sin når det kommer til nakenbilder. Dette kan ha negative effekter. Jeg skal ta for meg det lenger ned. Den vanligste grunnen til at ungdom deler nakenbilder av seg selv, er som en flørt med en annen. Men vi ser alt for ofte at disse bildene blir videresendt til flere. En annen variant er ungdom som blir lurt til å sende et nakenbilde av seg selv til en fremmed. De blir så presset til å sende flere og grovere bilder/videoer av seg selv. Trusselen er gjerne at det ungdommen allerede har sendt vil bli spredt til venner og familie. En siste variant vi har sett flere tilfeller det siste året, er at ungdom selger nakenbilder/videoer av seg selv til fremmede.

Fremmede som tar kontakt via sosiale medier

Dette er alltid skummelt. Hvem er denne personen som tar kontakt med barnet eller ungdommen din? Dette er noe dere må prate med barnet deres om. Kan man stole på personen som plutselig begynner å chatte via en eller annen plattform? Det er klart at det hender det er andre barn som bare ønsker kontakt og kanskje få en ny venn, men det kan også være voksne som er ute etter noe mer. På samme måte som man advarer barn mot å bli med ukjente i den fysiske verden, må man advare barn og ungdom mot å bli med ukjente på nett. De gangene jeg hører at barna har kommet til foreldrene og fortalt om en voksen som har blitt pågående på nett blir jeg glad. Det betyr at foreldrene har gjort noe riktig og barnet kommer til dem når dette skjer. På denne måten kan vi forebygge at det utvikler seg til noe farlig.

Skal man gå igjennom mobiltelefonen til ungdommen

Dette er et hott tema når jeg er ute og snakker med foreldre om blant annet nettvett. For skal man gå igjennom mobiltelefonen til barna eller ungdommen? Jeg har hørt om foreldre som krever å få fri tilgang til telefonen mot at ungdommen får en ny iPhone, men blir dette riktig?

Jeg mener at det er greit å ta en sjekk av telefonen til barna når de er små. Når de får sin første telefon (forhåpentligvis en retro telefon), kan det være greit å ta en titt på meldingene de har på kvelden. Samtidig bør man være åpen med barnet om at man gjør dette. Når barnet blir eldre, så går kurven for når dette er greit brått oppover. Jeg mener ikke det er greit at man for eksempel går igjennom telefonen til en 14-åring. Når ungdommen kommer i denne alderen og oppover, bør det være meget gode grunner før man går til det skrittet å kreve å se igjennom telefonen. Dette er meget invaderende i ungdommens liv, og kan skape et varig sår i relasjonen mellom deg og din ungdom. Bruk heller tiden på å ha samtaler om nettvett, og vær tydelig på at ungdommen kan komme til deg om hun opplever noe ubehagelig.

 

 

Sette seg inn i hvordan ungdommen bruker sosiale medier

Ungdom synes ofte foreldrene er uvitende om apper og sosiale medier. Vis en ydmykhet ovenfor dette. Ikke kom med velmente råd uten først å ha satt deg inn i hva det er ungdommen driver med. Spør heller ungdommen om han kan vise deg hvordan en app fungerer. Prøv og vær interessert og ikke vær dømmende og negativ. Dette er noe ditt barn synes er viktig, og da bør det være viktig for deg også. Og hvem vet, kanskje er det en app du selv vil komme til å ta i bruk. Jeg husker for noen få år siden, så brukte alle ungdommene snapchat. Mange eksperter og politi var ute i media og advarte mot denne skumle appen. Foreldre nektet ungdommen å bruke den uten å selv ha satt seg inn i hva appen var for noe. I dag noen år senere, bruker alle voksne appen, og ungdommen har gått videre til TikTok. Denne appen advarer nå mange mot. Men kanskje vi heller skal prøve å forstå hvorfor ungdommen synes det er morsomt, for så å snakke med dem om hva de må være oppmerksomme på i appen.

Hvor viktig er “likes”?

En annen ting det er viktig at voksne setter seg inn i når man skal snakke med ungdommen, er hvor viktig “likes” er for ungdommen. Likes er faktisk noe man kan bli avhengig av. Det kommer av at når mange liker for eksempel et bilde du har delt, så utløser dette blant annet endorfiner. Dette gjør at man føler en glede og velvære. Denne følelsen vil man fortsette å jage etter. For noen ungdommer går dette så langt at de er villige til å gjøre veldig mye for å få likes. Ungdommen bør være klar over hva som skjer i hjernen deres når det kommer til dette. Dere som foreldre må ta dette opp som et tema. Det er ikke noe galt i å ville ta det perfekte bilde for å få likes, men blir det en besettelse, så kan det fort bli negativt.

Om du som voksen bare avviser likes og sier at dette er ikke viktig, så kan ungdommen fort støte deg fra seg. Du må vise at du forstår viktigheten, men samtidig få ungdommen til å forstå hvorfor det er så viktig for ungdommen selv å få likes. På denne måten kan ungdommen selv klare å komme til konklusjonen om at likes ikke egentlig er så viktig.

 

Hva er viktig å tenke på når man snakker om nettvett?

En ting er alle temaene man gjerne skal igjennom når man snakker om nettvett, men enda viktigere er hvordan man snakker om de forskjellige temaene. Om man for eksempel sier at alle som sender nakenbilder er dumme, så hever mann med en gang terskelen for at din ungdom kommer til deg om hun har sendt et nakenbilde. Jeg skrev for en tid tilbake et innlegg på facebook hvor jeg startet med “Ikke nekt ungdommen din å sende nakenbilder”. Med dette mente jeg ikke at det er greit at ungdom sender nakenbilder. Men om du går hardt ut og nekter ungdommen din å sende nakenbilder og kanskje du også kommer med trusler om å for eksempel ta fra henne mobiltelefonen om hun gjør dette, så er sjansen liten for at hun kommer til deg om hun allikevel har sendt nakenbilder og dette har kommet på avveie.

Ungdom som har tatt kontakt med meg fordi de har nakenbilder på avveie, eller de blir utsatt for utpressing av en som har et nakenbilde av dem, er ofte livredde for at foreldrene får vite om det. Når jeg spør hvorfor de er så redde for dette, får jeg ofte som svar at de er redd for hvordan foreldrene skal reagere. På foredrag har jeg gått så langt som å si at det potensielt er livsfarlig å nekte ungdommen å sende nakenbilder. Dette fordi en ungdom som blir utsatt for utpressing og ikke har noen voksne hun kan henvende seg til, ofte ikke klarer å stå imot utpressingen. Det å vite at en mann et eller annet sted sitter på intime videoer og bilder av henne som han når som helst kan sende til alle hun kjenner om hun ikke voldtar seg selv nok en gang foran web-kameraet, kan fort bli for mye for en ung jente. Selvmord er ikke utenkelig. Dette uten at hun noen gang har fortalt noen hva hun har vært utsatt for.

Så, når dere prater med ungdommen om for eksempel nakenbilder, så vær klar på at dere ikke synes hun bør sende dette, fortell henne om hvorfor det er skummelt å sende nakenbilder, men vær helt klare på at dere vil være der for henne om hun allikevel sender nakenbilder. Og om hun en dag kommer og forteller at hun har sendt et nakenbilde som er på avveier, så gi henne en klem og ikke kjeft! Hun vet hun har gjort noe dumt, nå trenger hun trøst og hjelp.

Dette gjelder selvfølgelig ikke bare nakenbilder, men også andre temaer innen nettvett. Vær åpen på at du er der for din ungdom om noe går galt, også om ungdommen har gjort noe hun ikke burde.

I dette avsnittet har jeg omtalt ungdommen som “hun”, men statistikken viser at det også ofte er gutter som blir utsatt for slik utpressing. Denne samtalen er minst like viktig å ha med sønnen din som datteren.

 

Hvorfor er det så viktig at ungdommen vet hvor han kan få hjelp?

Statistikk viser at ungdom ikke kommer til dere foreldre om de har opplevd noe negativt på nett. Selv om dere har gjort alt riktig når dere har snakket om nettvett, så må dere ikke ta som en selvfølge at ungdommen kommer til dere. Derfor er det viktig at ungdommen er klar over andre steder han kan søke hjelp om han ikke tør eller vil komme til dere.

Ungdommen kan søke hjelp hos politiets Nettpatruljer om han ønsker råd fra politiet. Ellers er det mange tjenester der ute. Ung.no er en god tjeneste hvor ungdommen anonymt kan stille spørsmål, ellers kan skolens helsesøster eller sosiallærer være et godt sted å begynne. Her finnes det en laaang liste med gode tiltak. Gå gjennom dette med ungdommen og fortell at det er helt greit for dere om ungdommen heller vil snakke med en av disse tjenestene, men at dere også alltid vil være der.

Oppsummering av hvordan snakke om nettvett

Nettvett er noe dere må begynne å prate med barna om allerede første gang de får tilgang på et spill eller andre apper som er koblet mot Internett. Så må nettvett være et tema som jevnlig kommer opp igjennom oppveksten.

Prøv å sett deg inn i hvordan ungdommen bruker forskjellige apper, og ikke vær dømmende. Be gjerne ungdommen vise deg hvordan du kan bruke en app. På denne måten viser du ydmykhet for hvordan ungdommen bruker appen, så kan du komme med noen fornuftige råd om for eksempel personvern.

Er det en ting ungdommen skal sitte igjen med etter en samtale om nettvett, så er det at ungdommen skal kunne komme til deg som foreldre om de opplever noe ubehagelig på nett. Og da er det viktig at du møter dem med forståelse og omsorg og ikke med kjeft.

Om ungdommen har gjort noe dumt, så vet ungdommen allerede dette. Det ungdommen trenger er en klem. Husk det.

 

^

Engasjer deg

Sett deg inn i hvilke apper ungdommen bruker. Last dem ned og test dem selv. Spør gjerne om ungdommen kan lære deg hvordan den virker.

^

Vær en livbøye

Fortell ungdommen at han alltid kan komme til deg. Uansett hva han har gjort og hva som har skjedd. 

^

Skap rom for dialog

Spør hvordan det har vært på nett i dag. Legg fra deg din egen telefon og vær tilgjengelig. Det kan være vanskelig å komme til en voksen med noe som er vondt og vanskelig. Sørg for å vise at du har tid.

Les også disse tipsene:

Dyre merkeklær til barn og ungdom

Dyre merkeklær til barn og ungdom

Å kjøpe dyre merkeklær til barn og ungdom kan ha både fordeler og ulemper, og det er viktig å veie disse opp mot hverandre før man tar en beslutning. I denne artikkelen skal vi utforske disse aspektene grundig, og gi noen tips til foreldre som står overfor denne utfordringen.

Hvordan få barn til å spise sunt?

Hvordan få barn til å spise sunt?

Å oppmuntre barn til å spise sunt kan være en utfordrende oppgave for mange foreldre. I en verden der fristende og praktiske usunne alternativer er overalt, er det viktig å være bevisst på hvordan man kan skape et sunt kosthold for barna sine. Å utvikle sunne spisevaner tidlig i livet kan legge grunnlaget for god helse og velvære i voksenlivet. Denne guiden vil utforske effektive strategier og tilnærminger for å oppmuntre barn til å spise sunt.

Hva kan du forvente på et foreldremøte?

Hva kan du forvente på et foreldremøte?

Foreldremøter kan være skummelt for foreldre som møter dette for første gang. I denne artikkelen skal vi se litt på hva du kan forvente deg på et foreldremøte, hva som ofte står på agendaen, hvordan de andre foreldrene er og hvilke verv det kan forventes at noen...

Skolesekk til ungdomsskolen

Skolesekk til ungdomsskolen

Denne artikkelen gir en guide for foreldre som skal kjøpe skolesekk til ungdomsskoleelever. Med fokus på faktorer som størrelse, design, ergonomi, holdbarhet og sikkerhet, gir guiden praktiske råd for å velge en sekk som er både funksjonell og stilig.

Bør vi kjøpe matkasse?

Bør vi kjøpe matkasse?

En matkasse kan hjelpe deg i hverdagen. Du slipper å tenke på hva du skal lage til middag, hva du trenger å handle inn og du kan også spare mye tid. Vi skal se litt på fordeler og ulemper med matkasser.

Hvordan håndtere ungdom og gaming?

Hvordan håndtere ungdom og gaming?

Mange foreldre kan oppleve frustrasjon over ungdom som bruker all sin fritid til å spille. Dette skaper i mange tilfeller konflikt i hjemmet og det skaper avstand mellom foreldrene og barna.

Hvordan skal man håndtere ungdom, festing og alkohol?

Hvordan skal man håndtere ungdom, festing og alkohol?

Alkohol er en del av ungdomstiden. Det er derfor ikke vits i å vente med å snakke om det til første gangen du mistenker at det nytes alkohol i miljøet til ungdommen din. Vær tydelig på at det ikke er greit å drikke alkohol, men ikke kom med trusler om strenge straffer. Spørsmålet er ikke om ungdommen din kommer til å drikke alkohol, men når og hvor mye.

Hør podcaster fra Foreldretips

Hvordan få ungdommen din til å drikke minst mulig alkohol?

Hvordan få ungdommen din til å drikke minst mulig alkohol?

Alkohol er en stor del av ungdomstiden. Og som ungdomsforeldre må man ta inn over seg dette. Ungdom skal helst ikke drikke alkohol før de er 18 år, men om man er realistiske så skjønner man at de aller fleste ungdommene kommer til å drikke alkohol før den tid. I denne podcasten deler jeg av min erfaring og kunnskap som jeg har samlet igjennom oppdrag på utallige ungdomsfester og samtaler jeg har hatt med fulle ungdom og deres foreldre mens jeg jobbet som politi på Ungdomsavsnittet. Målet med denne podcasten er å gi deg noen tips om hvordan du kan sørge for at din ungdom drikker minst mulig og at han kommer trygt hjem.

Hvordan snakke med ungdommen om alkohol

Hvordan snakke med ungdommen om alkohol

Alkohol er en del av ungdomstiden enten vi vil eller ei. Din ungdom kommer til å være i situasjoner hvor det nytes alkohol. Det er da viktig at dere har pratet om alkohol på forhånd. En ungdom som vet han ikke får lov til å drikke alkohol, drikker mindre. Samtidig er det veldig viktig at man ikke kommer med trusler om hva som vil skje om ungdommen drikker. Det viktigste er at ungdommen kommer trygt hjem. Lytt til denne podcasten for å være bedre i stand til å ta denne viktige samtalen.

Intro Foreldretips

Intro Foreldretips

Dette er en intro til podcast serien Foreldretips. Her blir du litt kjent med min bakgrunn og hva denne podcast serien vil handle om.
Besøk nettsiden på https://foreldretips.no

Kontakt oss om du har spørsmål eller forslag til temaer som skal tas opp:

Godkjenning

13 + 11 =