Hvordan prate med barn og ungdom om nettvett?

Internett blir viktigere og viktigere i samfunnet. Vi kan ikke lenger forsÞke Ä skjerme vÄre barn og ungdom fra internett. Det viktige er Ä lÊre dem Ä bruke det riktig og Ä lÊre dem om farene internett fÞrer med seg. 

Som en forelder er det ditt ansvar Ä oppdra ditt barn til Ä ha bra nettvett, men hvordan skal man gjÞre det nÄr barna vet mer enn deg om hvordan apper og mobiltelefoner fungerer?

“Kan jeg lĂŠre ungdommen min noe om nettvett nĂ„r jeg selv ikke kan noe om nett?

Hvordan kan jeg prate med ungdommen min om nettvett?

Dette spÞrsmÄlet har jeg fÄtt flere ganger. I dette innlegget vil jeg gi deg mine personlige anbefalinger nÄr det kommer til det Ä snakke med barn og ungdom om nettvett. Jeg vil ogsÄ se pÄ hva du bÞr tenke pÄ nÄr ditt barn skal begynne Ä bruke enheter som kan koble seg til internett.

Jeg vil her dekke det mest grunnleggende og generelle. Jeg vil komme med nye tips nÄr det kommer til enkelte konkrete problemstillinger.

NĂ„r skal jeg snakke med barnet mitt om nettvett?

Det korte svaret er; nÄr barnet fÄr tilgang til Internett og apper hvor han kan kommunisere med andre.

La oss starte pĂ„ starten. De fleste barn i dag begynner Ă„ se pĂ„ en skjerm allerede fĂžr de er et Ă„r. Da er det gjerne enkle tegnefilmer pĂ„ for eksempel NRK super som Timmy Tid og Postman Pat. Dette er harmlĂžst med tanke pĂ„ internett og nettvett. Men sĂ„ fort barnet blir stort nok til Ă„ kunne hĂ„ndtere en ipad selv og fĂ„r lov til Ă„ hĂ„ndtere denne pĂ„ egen hĂ„nd, bĂžr man tenke nettvett. Dette er jo for tidlig til Ă„ kunne snakke noe sĂŠrlig fornuft med barnet, men man kan iverksette visse tiltak pĂ„ ipad’en slik at ikke barnet fĂ„r tak i innhold han ikke burde se. Visste du for eksempel at du kan lĂ„se ipad’en til NRK super slik at barnet trenger en kode for Ă„ komme ut av det (sĂžk pĂ„ google for Ă„ fĂ„ framgangsmĂ„te)? NĂ„r barnet blir litt stĂžrre og kanskje arver en gammel ipad han kan leke med, har du mulighet til Ă„ gĂ„ inn og sette pĂ„ foreldrekontroll. Dette gjĂžres via innstillingene pĂ„ skjermtid (sĂžk pĂ„ google). Her kan du lĂ„se visse funksjoner pĂ„ barnets ipad. Du kan for eksempel fjerne muligheten til Ă„ gĂ„ ut pĂ„ Safari, du kan bestemme hvilke apper barnet kan bruke og hvor lenge disse kan brukes. Det finnes mange muligheter for Ă„ kontrollere hva barnet driver med til hvilke tider. Du kan ogsĂ„ fĂ„ opp rapporter om hva barnet har drevet med.

Men nok om det. Denne bloggen handler om det Ă„ prate med barnet og ungdommen om nettvett, ikke de tekniske lĂžsningene som finnes.

SÄ fort barnet fÄr tilgang pÄ internett og apper hvor han kan kommunisere med andre mÄ dere foreldre begynne Ä snakke om nettvett. Dette er ikke sÄ veldig avansert. I starten handler dette om Ä si ifra til dere voksne om noen tar kontakt med dem. Mange spill har mulighet til kommunikasjon selv om dette ikke er hovedfunksjonen i spillet. Ta en titt pÄ personverninnstillinger i de appene du lar barnet bruke. GÄr det an Ä blokkere for at andre tar kontakt? Aktiver i sÄ fall dette.

NÄr barna blir eldre og fÄr egen smarttelefon, er tiden inne for Ä ta en lang prat om nettvett. For det er nÄr barna kan holde pÄ uten at du som voksen stadig kan titte over skulderen deres at mange unge trÄkker feil. Det blir som nÄr du begynner Ä la dem vÊre ute uten voksenkontroll. Da mÄ man bare hÄpe man har lÊrt dem Ä passe pÄ seg selv, og at de kommer til deg om de opplever noe ubehagelig. Det samme gjelder nÄr man slipper dem alene ut pÄ internett. Det er viktig Ä ha lÊrt dem nok om hvordan de skal passe pÄ seg selv, og at de kan komme til deg om de opplever noe ubehagelig.

Det Ä snakke om nettvett er altsÄ noe man gjÞr igjennom hele oppveksten til barnet/ungdommen. Begynn heller litt tidlig enn litt sent.

 

NÄr skal man la barna fÄ bruke sosiale medier?

Det enkle svaret her er 13 Ă„r, for dette er aldersgrensen pĂ„ de fleste sosiale medier. Men sĂ„ vet alle med barn at det ikke nĂždvendigvis er sĂ„ enkelt. For hva gjĂžr man nĂ„r alle andre har og bruker det? Som privatperson vil jeg si at dette er noe dere mĂ„ vurdere hver for dere. Det er dere som kjenner deres barn/ungdom og vet hva de er modne nok til Ă„ hĂ„ndtere. Men jeg vil si sĂ„ mye at “mĂ„ dere vĂŠre den fĂžrste i klassen?” PrĂžv Ă„ holde igjen. Ta det opp pĂ„ foreldremĂžter allerede fra 1. klasse. Hold igjen sĂ„ lenge som mulig. Men det er klart at nĂ„r mange i klassen er i gang, sĂ„ risikerer du at din ungdom blir stĂ„ende utenfor et fellesskap om han ikke fĂ„r bruke for eksempel snapchat og tiktok. MEN, nĂ„ er det viktig at dere prater med barnet deres fĂžr dere slipper han lĂžs. Hjelp til Ă„ gĂ„ igjennom personvern-innstillinger og snakk om mobbing, nakenbilder osv. Man kan ikke gjĂžre som man vill pĂ„ nett.

Hos mange starter presset nÄr barnet fÄr en smarttelefon. Og jeg skjÞnner at man Þnsker at barnet skal ha en telefon nÄr han for eksempel skal begynne Ä gÄ hjem fra skolen alene. Men selv om du har en gammel iphone liggende i en skuff, sÄ er det ikke sikkert at det er denne telefonen du skal gi til barnet ditt. KjÞp heller en retro telefon som ikke er smart, men som han kan ringe og sende sms med. Dette gÄr helt fint. Kanskje skal man bli enige pÄ foreldremÞte om at man utsetter smarttelefoner til for eksempel 4. klasse.

Hvilke temaer bÞr jeg ta opp nÄr jeg snakker med barna om nettvett?

Dette er et godt spÞrsmÄl, for dette er noe som stadig vil endre seg. Men det er noen ting som har vÊrt et stabilt problem igjennom mange Är.

Nettmobbing

Dette er ofte det fÞrste ubehagelige barn kan oppleve eller vÊre del av pÄ nett. Det begynner gjerne de fÞrste Ärene pÄ skolen. Alt ettersom nÄr det blir vanlig med smarttelefoner i klassen. Dette er altsÄ noe av det fÞrste dere burde ta opp nÄr dere lar barnet deres fÄ en smarttelefon.

Dette med Ä vÊre hyggelige og inkluderende ovenfor andre barn er noe man jobber med fra barnehagealder. Men det er helt tydelig at det trengs en oppfriskning rundt dette nÄr barna fÄr utfolde seg pÄ nett. Jobb med Ä fÄ ditt barn til Ä forstÄ hva det er greit Ä skrive om/til en annen. Hva hadde barnet fÞlt om noen skrev noe slikt om han?

Anonyme apper er ogsÄ et tema som hÞrer hjemme under dette temaet. Barn, ungdom og voksne mister ofte alle hemninger nÄr de kan vÊre anonyme. Her er det viktig Ä prÞve og fÄ barnet til Ä forstÄ hvordan det andre barnet vil fÞle det nÄr noen skriver stygge ting om han.

Snakk ogsÄ om det Ä inkludere alle. Om alle i klassen for eksempel er med i en samtalegruppe, men en person blir bevist ikke invitert inn i gruppa, sÄ vil dette vÊre veldig sÄrene for dette barnet. Det blir det samme som om man skulle invitert alle i klassen i bursdag, men utelatt en. For barna er det ikke sikkert det er en bevist handling Ä utelate noen, det er derfor viktig at vi som foreldre er flinke til Ä minne barna pÄ denne problemstillingen.

Sjargong pÄ nett

Det er vanskelig Ă„ skrive ironisk, og det kan vĂŠre vanskelig for en mottager av en melding Ă„ vite i hvilken kontekst en melding er skrevet. Mange saker som har kommet til meg pĂ„ jobb i politiet, har vist seg Ă„ handle om misforstĂ„elser. To gutter kan for eksempel ha en sjargong hvor de skriver negative ting til hverandre. Som for eksempel “du er stĂžgg og mĂ„ dĂž ?”. Begge guttene forstĂ„r at dette bare er tull. Men sĂ„ sender den ene gutten dette til en annen gutt i klassen, kanskje i et forsĂžk pĂ„ Ă„ inkludere han i sjargongen. Men denne gutten er ikke klar over sjargongen og blir lei seg og kanskje redd. Det er derfor viktig Ă„ snakke om hvor lett ting kan misforstĂ„s nĂ„r ting blir skrevet.

Bildedeling av andre

Det finnes mange regler rundt hva du har lov til nÄr det gjelder Ä dele bilder og videoer av andre pÄ sosiale medier. Jeg skal ta for meg dette i et egent innlegg senere. Men som hovedregelen kan man si at det ikke er lov Ä dele et bilde eller video av en annen uten samtykke fra denne personen. Dette syndes det mye mot bÄde av barn, ungdom og voksne. Det er viktig at du prater med ditt barn om dette tidlig slik at han er klar over hva som er lov. Det er klart det kan vÊre fristende Ä dele et bilde av en annen i en morsom situasjon, men det er ikke sikkert det er sÄ morsomt for den som er pÄ bilde.

Nakenbilder

Dette er et stort tema som jeg skal skrive egent innlegg om snart. Dette er et tema hvor det er mange hensyn Ä ta. Jeg har ofte vÊrt borti at foreldre har gÄtt hardt ut mot ungdommen sin nÄr det kommer til nakenbilder. Dette kan ha negative effekter. Jeg skal ta for meg det lenger ned. Den vanligste grunnen til at ungdom deler nakenbilder av seg selv, er som en flÞrt med en annen. Men vi ser alt for ofte at disse bildene blir videresendt til flere. En annen variant er ungdom som blir lurt til Ä sende et nakenbilde av seg selv til en fremmed. De blir sÄ presset til Ä sende flere og grovere bilder/videoer av seg selv. Trusselen er gjerne at det ungdommen allerede har sendt vil bli spredt til venner og familie. En siste variant vi har sett flere tilfeller det siste Äret, er at ungdom selger nakenbilder/videoer av seg selv til fremmede.

Fremmede som tar kontakt via sosiale medier

Dette er alltid skummelt. Hvem er denne personen som tar kontakt med barnet eller ungdommen din? Dette er noe dere mÄ prate med barnet deres om. Kan man stole pÄ personen som plutselig begynner Ä chatte via en eller annen plattform? Det er klart at det hender det er andre barn som bare Þnsker kontakt og kanskje fÄ en ny venn, men det kan ogsÄ vÊre voksne som er ute etter noe mer. PÄ samme mÄte som man advarer barn mot Ä bli med ukjente i den fysiske verden, mÄ man advare barn og ungdom mot Ä bli med ukjente pÄ nett. De gangene jeg hÞrer at barna har kommet til foreldrene og fortalt om en voksen som har blitt pÄgÄende pÄ nett blir jeg glad. Det betyr at foreldrene har gjort noe riktig og barnet kommer til dem nÄr dette skjer. PÄ denne mÄten kan vi forebygge at det utvikler seg til noe farlig.

Skal man gÄ igjennom mobiltelefonen til ungdommen

Dette er et hott tema nÄr jeg er ute og snakker med foreldre om blant annet nettvett. For skal man gÄ igjennom mobiltelefonen til barna eller ungdommen? Jeg har hÞrt om foreldre som krever Ä fÄ fri tilgang til telefonen mot at ungdommen fÄr en ny iPhone, men blir dette riktig?

Jeg mener at det er greit Ä ta en sjekk av telefonen til barna nÄr de er smÄ. NÄr de fÄr sin fÞrste telefon (forhÄpentligvis en retro telefon), kan det vÊre greit Ä ta en titt pÄ meldingene de har pÄ kvelden. Samtidig bÞr man vÊre Äpen med barnet om at man gjÞr dette. NÄr barnet blir eldre, sÄ gÄr kurven for nÄr dette er greit brÄtt oppover. Jeg mener ikke det er greit at man for eksempel gÄr igjennom telefonen til en 14-Äring. NÄr ungdommen kommer i denne alderen og oppover, bÞr det vÊre meget gode grunner fÞr man gÄr til det skrittet Ä kreve Ä se igjennom telefonen. Dette er meget invaderende i ungdommens liv, og kan skape et varig sÄr i relasjonen mellom deg og din ungdom. Bruk heller tiden pÄ Ä ha samtaler om nettvett, og vÊr tydelig pÄ at ungdommen kan komme til deg om hun opplever noe ubehagelig.

 

 

Sette seg inn i hvordan ungdommen bruker sosiale medier

Ungdom synes ofte foreldrene er uvitende om apper og sosiale medier. Vis en ydmykhet ovenfor dette. Ikke kom med velmente rÄd uten fÞrst Ä ha satt deg inn i hva det er ungdommen driver med. SpÞr heller ungdommen om han kan vise deg hvordan en app fungerer. PrÞv og vÊr interessert og ikke vÊr dÞmmende og negativ. Dette er noe ditt barn synes er viktig, og da bÞr det vÊre viktig for deg ogsÄ. Og hvem vet, kanskje er det en app du selv vil komme til Ä ta i bruk. Jeg husker for noen fÄ Är siden, sÄ brukte alle ungdommene snapchat. Mange eksperter og politi var ute i media og advarte mot denne skumle appen. Foreldre nektet ungdommen Ä bruke den uten Ä selv ha satt seg inn i hva appen var for noe. I dag noen Är senere, bruker alle voksne appen, og ungdommen har gÄtt videre til TikTok. Denne appen advarer nÄ mange mot. Men kanskje vi heller skal prÞve Ä forstÄ hvorfor ungdommen synes det er morsomt, for sÄ Ä snakke med dem om hva de mÄ vÊre oppmerksomme pÄ i appen.

Hvor viktig er “likes”?

En annen ting det er viktig at voksne setter seg inn i nĂ„r man skal snakke med ungdommen, er hvor viktig “likes” er for ungdommen. Likes er faktisk noe man kan bli avhengig av. Det kommer av at nĂ„r mange liker for eksempel et bilde du har delt, sĂ„ utlĂžser dette blant annet endorfiner. Dette gjĂžr at man fĂžler en glede og velvĂŠre. Denne fĂžlelsen vil man fortsette Ă„ jage etter. For noen ungdommer gĂ„r dette sĂ„ langt at de er villige til Ă„ gjĂžre veldig mye for Ă„ fĂ„ likes. Ungdommen bĂžr vĂŠre klar over hva som skjer i hjernen deres nĂ„r det kommer til dette. Dere som foreldre mĂ„ ta dette opp som et tema. Det er ikke noe galt i Ă„ ville ta det perfekte bilde for Ă„ fĂ„ likes, men blir det en besettelse, sĂ„ kan det fort bli negativt.

Om du som voksen bare avviser likes og sier at dette er ikke viktig, sÄ kan ungdommen fort stÞte deg fra seg. Du mÄ vise at du forstÄr viktigheten, men samtidig fÄ ungdommen til Ä forstÄ hvorfor det er sÄ viktig for ungdommen selv Ä fÄ likes. PÄ denne mÄten kan ungdommen selv klare Ä komme til konklusjonen om at likes ikke egentlig er sÄ viktig.

 

Hva er viktig Ä tenke pÄ nÄr man snakker om nettvett?

En ting er alle temaene man gjerne skal igjennom nĂ„r man snakker om nettvett, men enda viktigere er hvordan man snakker om de forskjellige temaene. Om man for eksempel sier at alle som sender nakenbilder er dumme, sĂ„ hever mann med en gang terskelen for at din ungdom kommer til deg om hun har sendt et nakenbilde. Jeg skrev for en tid tilbake et innlegg pĂ„ facebook hvor jeg startet med “Ikke nekt ungdommen din Ă„ sende nakenbilder”. Med dette mente jeg ikke at det er greit at ungdom sender nakenbilder. Men om du gĂ„r hardt ut og nekter ungdommen din Ă„ sende nakenbilder og kanskje du ogsĂ„ kommer med trusler om Ă„ for eksempel ta fra henne mobiltelefonen om hun gjĂžr dette, sĂ„ er sjansen liten for at hun kommer til deg om hun allikevel har sendt nakenbilder og dette har kommet pĂ„ avveie.

Ungdom som har tatt kontakt med meg fordi de har nakenbilder pÄ avveie, eller de blir utsatt for utpressing av en som har et nakenbilde av dem, er ofte livredde for at foreldrene fÄr vite om det. NÄr jeg spÞr hvorfor de er sÄ redde for dette, fÄr jeg ofte som svar at de er redd for hvordan foreldrene skal reagere. PÄ foredrag har jeg gÄtt sÄ langt som Ä si at det potensielt er livsfarlig Ä nekte ungdommen Ä sende nakenbilder. Dette fordi en ungdom som blir utsatt for utpressing og ikke har noen voksne hun kan henvende seg til, ofte ikke klarer Ä stÄ imot utpressingen. Det Ä vite at en mann et eller annet sted sitter pÄ intime videoer og bilder av henne som han nÄr som helst kan sende til alle hun kjenner om hun ikke voldtar seg selv nok en gang foran web-kameraet, kan fort bli for mye for en ung jente. Selvmord er ikke utenkelig. Dette uten at hun noen gang har fortalt noen hva hun har vÊrt utsatt for.

SÄ, nÄr dere prater med ungdommen om for eksempel nakenbilder, sÄ vÊr klar pÄ at dere ikke synes hun bÞr sende dette, fortell henne om hvorfor det er skummelt Ä sende nakenbilder, men vÊr helt klare pÄ at dere vil vÊre der for henne om hun allikevel sender nakenbilder. Og om hun en dag kommer og forteller at hun har sendt et nakenbilde som er pÄ avveier, sÄ gi henne en klem og ikke kjeft! Hun vet hun har gjort noe dumt, nÄ trenger hun trÞst og hjelp.

Dette gjelder selvfÞlgelig ikke bare nakenbilder, men ogsÄ andre temaer innen nettvett. VÊr Äpen pÄ at du er der for din ungdom om noe gÄr galt, ogsÄ om ungdommen har gjort noe hun ikke burde.

I dette avsnittet har jeg omtalt ungdommen som “hun”, men statistikken viser at det ogsĂ„ ofte er gutter som blir utsatt for slik utpressing. Denne samtalen er minst like viktig Ă„ ha med sĂžnnen din som datteren.

 

Hvorfor er det sÄ viktig at ungdommen vet hvor han kan fÄ hjelp?

Statistikk viser at ungdom ikke kommer til dere foreldre om de har opplevd noe negativt pÄ nett. Selv om dere har gjort alt riktig nÄr dere har snakket om nettvett, sÄ mÄ dere ikke ta som en selvfÞlge at ungdommen kommer til dere. Derfor er det viktig at ungdommen er klar over andre steder han kan sÞke hjelp om han ikke tÞr eller vil komme til dere.

Ungdommen kan sÞke hjelp hos politiets Nettpatruljer om han Þnsker rÄd fra politiet. Ellers er det mange tjenester der ute. Ung.no er en god tjeneste hvor ungdommen anonymt kan stille spÞrsmÄl, ellers kan skolens helsesÞster eller sosiallÊrer vÊre et godt sted Ä begynne. Her finnes det en laaang liste med gode tiltak. GÄ gjennom dette med ungdommen og fortell at det er helt greit for dere om ungdommen heller vil snakke med en av disse tjenestene, men at dere ogsÄ alltid vil vÊre der.

Oppsummering av hvordan snakke om nettvett

Nettvett er noe dere mÄ begynne Ä prate med barna om allerede fÞrste gang de fÄr tilgang pÄ et spill eller andre apper som er koblet mot Internett. SÄ mÄ nettvett vÊre et tema som jevnlig kommer opp igjennom oppveksten.

PrÞv Ä sett deg inn i hvordan ungdommen bruker forskjellige apper, og ikke vÊr dÞmmende. Be gjerne ungdommen vise deg hvordan du kan bruke en app. PÄ denne mÄten viser du ydmykhet for hvordan ungdommen bruker appen, sÄ kan du komme med noen fornuftige rÄd om for eksempel personvern.

Er det en ting ungdommen skal sitte igjen med etter en samtale om nettvett, sÄ er det at ungdommen skal kunne komme til deg som foreldre om de opplever noe ubehagelig pÄ nett. Og da er det viktig at du mÞter dem med forstÄelse og omsorg og ikke med kjeft.

Om ungdommen har gjort noe dumt, sÄ vet ungdommen allerede dette. Det ungdommen trenger er en klem. Husk det.

 

^

Engasjer deg

Sett deg inn i hvilke apper ungdommen bruker. Last dem ned og test dem selv. SpĂžr gjerne om ungdommen kan lĂŠre deg hvordan den virker.

^

VĂŠr en livbĂžye

Fortell ungdommen at han alltid kan komme til deg. Uansett hva han har gjort og hva som har skjedd. 

^

Skap rom for dialog

SpÞr hvordan det har vÊrt pÄ nett i dag. Legg fra deg din egen telefon og vÊr tilgjengelig. Det kan vÊre vanskelig Ä komme til en voksen med noe som er vondt og vanskelig. SÞrg for Ä vise at du har tid.

Les ogsÄ disse tipsene:

Dyre merkeklĂŠr til barn og ungdom

Dyre merkeklĂŠr til barn og ungdom

Å kjĂžpe dyre merkeklĂŠr til barn og ungdom kan ha bĂ„de fordeler og ulemper, og det er viktig Ă„ veie disse opp mot hverandre fĂžr man tar en beslutning. I denne artikkelen skal vi utforske disse aspektene grundig, og gi noen tips til foreldre som stĂ„r overfor denne utfordringen.

Hvordan fÄ barn til Ä spise sunt?

Hvordan fÄ barn til Ä spise sunt?

Å oppmuntre barn til Ă„ spise sunt kan vĂŠre en utfordrende oppgave for mange foreldre. I en verden der fristende og praktiske usunne alternativer er overalt, er det viktig Ă„ vĂŠre bevisst pĂ„ hvordan man kan skape et sunt kosthold for barna sine. Å utvikle sunne spisevaner tidlig i livet kan legge grunnlaget for god helse og velvĂŠre i voksenlivet. Denne guiden vil utforske effektive strategier og tilnĂŠrminger for Ă„ oppmuntre barn til Ă„ spise sunt.

Hva kan du forvente pÄ et foreldremÞte?

Hva kan du forvente pÄ et foreldremÞte?

ForeldremÞter kan vÊre skummelt for foreldre som mÞter dette for fÞrste gang. I denne artikkelen skal vi se litt pÄ hva du kan forvente deg pÄ et foreldremÞte, hva som ofte stÄr pÄ agendaen, hvordan de andre foreldrene er og hvilke verv det kan forventes at noen...

Skolesekk til ungdomsskolen

Skolesekk til ungdomsskolen

Denne artikkelen gir en guide for foreldre som skal kjÞpe skolesekk til ungdomsskoleelever. Med fokus pÄ faktorer som stÞrrelse, design, ergonomi, holdbarhet og sikkerhet, gir guiden praktiske rÄd for Ä velge en sekk som er bÄde funksjonell og stilig.

BĂžr vi kjĂžpe matkasse?

BĂžr vi kjĂžpe matkasse?

En matkasse kan hjelpe deg i hverdagen. Du slipper Ä tenke pÄ hva du skal lage til middag, hva du trenger Ä handle inn og du kan ogsÄ spare mye tid. Vi skal se litt pÄ fordeler og ulemper med matkasser.

Hvordan hÄndtere ungdom og gaming?

Hvordan hÄndtere ungdom og gaming?

Mange foreldre kan oppleve frustrasjon over ungdom som bruker all sin fritid til Ă„ spille. Dette skaper i mange tilfeller konflikt i hjemmet og det skaper avstand mellom foreldrene og barna.

Hvordan skal man hÄndtere ungdom, festing og alkohol?

Hvordan skal man hÄndtere ungdom, festing og alkohol?

Alkohol er en del av ungdomstiden. Det er derfor ikke vits i Ä vente med Ä snakke om det til fÞrste gangen du mistenker at det nytes alkohol i miljÞet til ungdommen din. VÊr tydelig pÄ at det ikke er greit Ä drikke alkohol, men ikke kom med trusler om strenge straffer. SpÞrsmÄlet er ikke om ungdommen din kommer til Ä drikke alkohol, men nÄr og hvor mye.

HĂžr podcaster fra Foreldretips

Hvordan fÄ ungdommen din til Ä drikke minst mulig alkohol?

Hvordan fÄ ungdommen din til Ä drikke minst mulig alkohol?

Alkohol er en stor del av ungdomstiden. Og som ungdomsforeldre mÄ man ta inn over seg dette. Ungdom skal helst ikke drikke alkohol fÞr de er 18 Är, men om man er realistiske sÄ skjÞnner man at de aller fleste ungdommene kommer til Ä drikke alkohol fÞr den tid. I denne podcasten deler jeg av min erfaring og kunnskap som jeg har samlet igjennom oppdrag pÄ utallige ungdomsfester og samtaler jeg har hatt med fulle ungdom og deres foreldre mens jeg jobbet som politi pÄ Ungdomsavsnittet. MÄlet med denne podcasten er Ä gi deg noen tips om hvordan du kan sÞrge for at din ungdom drikker minst mulig og at han kommer trygt hjem.

Hvordan snakke med ungdommen om alkohol

Hvordan snakke med ungdommen om alkohol

Alkohol er en del av ungdomstiden enten vi vil eller ei. Din ungdom kommer til Ä vÊre i situasjoner hvor det nytes alkohol. Det er da viktig at dere har pratet om alkohol pÄ forhÄnd. En ungdom som vet han ikke fÄr lov til Ä drikke alkohol, drikker mindre. Samtidig er det veldig viktig at man ikke kommer med trusler om hva som vil skje om ungdommen drikker. Det viktigste er at ungdommen kommer trygt hjem. Lytt til denne podcasten for Ä vÊre bedre i stand til Ä ta denne viktige samtalen.

Intro Foreldretips

Intro Foreldretips

Dette er en intro til podcast serien Foreldretips. Her blir du litt kjent med min bakgrunn og hva denne podcast serien vil handle om.
BesÞk nettsiden pÄ https://foreldretips.no

Kontakt oss om du har spÞrsmÄl eller forslag til temaer som skal tas opp:

Godkjenning

2 + 7 =